NE ZAMAN KISIRLAŞTIRILMALI?

NE ZAMAN KISIRLAŞTIRMALI

    Kedi ve köpeklerin kısırlaştırılması hakkında kulaktan kulağa yayılan, çoğu kez doğru olmayan bilgiler, tüm evcil hayvan sahiplerinin kafasını karıştırabiliyor. Kısırlaştırma, kedi ve köpek nüfusunun kontrol edilebilmesi, evcil hayvanlarda görülen kalıtsal hastalıkların aktarılmasının önlenmesi, ırk özelliklerinin korunması ve bazı sağlık avantajları elde edilmesi amacıyla yaygın olarak uygulanmakta ve önerilmekte.
Evcil hayvan sağlığına verilen önemin gelişmiş olduğu ülkelerde, kedi ve köpekler genellikle 5-8 aylık dönemde kısırlaştırılır. Hatta son yıllarda yapılan çalışmalar, 2 aylık gibi çok erken bir dönemden itibaren kısırlaştırmanın, daha önceleri kaygı duyulan büyüme ile ilgili problemleri oluşturmadığını ortaya koyar nitelikte.
Burada asıl önemli olan, onun doğurmasını ve yavru yapmasını isteyip istemediğiniz. Şahsi olarak belirtmek istediğim önemli bir konu ise, özellikle Ankara ve Van kedisi, Kangal ve Anadolu çoban köpeği gibi, ülkemize özgü evcil hayvan ırklarının ortadan kalkmaması ve hiç değilse mevcut sayılarının korunması için bir veya birkaç kez kendi ırkından saf olanlar ile çiftleşmesine ve üremesine imkan tanınmasının akılda tutulması.

FAYDALARI NELER
Avantajlarını kısaca şöyle sıralayabiliriz:
* Dişilerde üreme organlarının yani rahim ve yumurtalıkların kanser olma riskini ortadan kaldırır.
* Meme kanseri riskini ciddi oranda azaltır.
* Pyometra gibi üreme organlarına yönelik enfeksiyonların ortaya çıkma riskini ortadan kaldırır.
* Erkeklerde prostat ve testis kanserleri riskini ortadan kaldırır.
* Üreme organlarında görülen enfeksiyonların oluşmasını engeller.
* Özellikle dişi köpeklerde çok sık görülen “yalancı (hayali) gebelik” ve buna bağlı sağlık problemlerini ortadan kaldırır.

DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR
* Bir kez çiftleştirdikten sonra kısırlaştırırsam kanser olma riski azalır veya bir kez çiftleştirip kısırlaştırırsam bu onun karakterini olumlu etkiler ve onu olgunlaştırır.
Yapılan çalışmalar, köpeklerin hamilelik sırasındaki yaşadığı hormon düzeylerinin farklılaşması nedeniyle ortaya çıkan fiziksel, metabolik ve davranışa yönelik değişikliklerin     geri dönüşümlü olduğunu ve süt emzirme döneminden bir süre sonra kedi ve köpeğin eski konumuna döndüğünü gösteriyor. Kanser riski ise çiftleşme ile ilgili değil. Ne kadar erken kısırlaştırılırsa kanser riski o kadar azalır.
* Kısırlaştırıldıktan sonra kedi ve köpekler daha hareketsiz ve tembel olur, kilo alır.
Bu, çoğu kez kedi ve köpek sahipleri öyle olduğunu düşündüğü için ortaya çıkan bir sonuç. Normal günlük aktivitelerine devam eden ve dengeli beslenen hayvanlar, k    kısırlaştırıldıktan sonra tembellik ve kilo almak gibi değişiklikler yaşamaz.

Vet. Hek. Talat GÜLBAY

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir